Forum Romanum
Anna päivät ja löydä saatavilla olevat aktiviteetit
Hanki lippusi nyt

Forum Romanum: Varaa liput ja kierrokset

Forum Romanum: Kaikki retket ja aktiviteetit

Rooma: huippunähtävyydet

Kaikki 1414 lippua ja kierrosta

Viisi historiallista faktaa Forum Romanumin rakennusvaiheesta

Useista muista Rooman imperiumin forumeista poiketen Forum Romanumia ei suunniteltu ja rakennettu hetkessä, vaan se kasvoi kaupungin mukana. Tässä viisi mielenkiintoista faktaa Forum Romanumin historiasta!

Alue oli kohtaamispaikka ennen Forumin rakentamista

Alue oli kohtaamispaikka ennen Forumin rakentamista

Alue sijaitsee soisella tasangolla Capitoliumin ja [Palatiumin] (/palatium-l2622/) välissä. Siitä tuli paikallisten itsestäänselvä kohtaamispaikka jo ennen, kuin varsinainen Forum suunniteltiin.

Lucius Tarquinius Priscus kuivatti alueella sijainneen suon

Lucius Tarquinius Priscus kuivatti alueella sijainneen suon

Legendan mukaan alkuperäinen comitium syntyi, kun kukkuloiden heimot solmivat rauhan. Suuri osa alueesta oli liian soista ennen Rooman viidennen kuninkaan rakennuttamaa Cloaca Maximaa.

Forumilla oli monta käyttötarkoitusta

Forumilla oli monta käyttötarkoitusta

Forum oli vuosisatojen ajan Rooman julkisten tapahtumien, puheiden, sotilasmarssien, oikeudenkäyntien, gladiaattoriotteluiden ja toritapahtumien paikkana.

Forumista tuli varhaisten roomalaiskatolisten monumenttien koti

Forumista tuli varhaisten roomalaiskatolisten monumenttien koti

Konstantinus Suuri rakennutti Maxentiuksen kirkon vuonna 312 Forumin viimeiseksi merkittäväksi osaksi. Sittemmin monet temppeleista on muunnettu kristittyjen kirkoiksi.

Kohoava maaperä teki Forumin säilymisestä mahdotonta

Kohoava maaperä teki Forumin säilymisestä mahdotonta

Tiber-joen tulva ja sitä ympäröivien kukkuloiden eroosio aiheuttivat alueella maan kohoamista, joka ajan myötä peittivät rakennukset. Keskiajalla aluetta käytettiin laidunmaana!

Sisäpiirin vinkkimme

Mikä on paras aika vierailulle?

Liput ovat voimassa kaksi päivää ja kattavat myös Colosseumin (/colosseum-l2619/) ja Palatiumin. Alueella on paljon nähtävää, joten siihen tutustuminen kannattaa aloittaa varhain molempina päivinä! Forum aukeaa klo 8.30 (pyhäpäiviä lukuunottamatta), ja sen sulkemisaika vaihtelee vuodenajan mukaan. Alueella voi viipyä pisimpään huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana..
Mikäli et varaa lippua etukäteen, kannattaa käyttää Palatiumin lippupistettä, sillä jonot ovat siellä merkittävästi Colosseumia lyhyemmät!

Kuinka pääsen Forumille?

Älä luota karttaan sokeasti! Vaikka alueella vaikuttaisikin olevan useita metroasemia, mikään niistä ei ole lähellä itse pääsisäänkäyntiä. Colosseumin lähellä sijaitseva Colosseon asema on lähin metropysäkki, mutta myös sieltä pitää kävellä Via dei Fori Impearialilla sijaitsevalle pääsisäänkäynnille. Voit myös hypätä bussiin 51, 85, 87, 118 tai 810 ja jäädä pois Fori Imperialilla.

Hyödyllistä tietoa

 • Milloin vierailla?
  Forum aukeaa joka päivä klo 8.30 (pyhäpäiviä lukuunottamatta) ja sulkeutuu noin tuntia ennen auringonlaskua.
 • Hinta
  2 € maksava aikuisten lippu on voimassa kaksi päivää ja sillä pääsee Colosseumille, Forum Romanumille sekä Palatiumille.
 • Tarvitsenko oppaan?
  Oppaasta on ehdottomasti hyötyä. Suosittelemme katsastamaan suosituimmat kierroksemme.
 • Kuinka päästä perille
  Kävele Colosseon metroasemalta tai hyppää bussien 51, 85, 87, 118 tai 810 kyytiin ja jää pois Fori Imperiali -pysäkillä.
 • Lisävinkkejä

  • Sisäänpääsy on ilmainen joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina!

  • Kahden euron lisähintaan voit varata lipun etukäteen ja ohittaa jonot.

Forum Romanum : Mitä vierailijat sanovat

Yleisarvosana
4.5 / 5
perustuen 70 568 arvosteluun

Opas puhui selkeästi ja rauhallisesti sekä valokuvaukseen oli aikaa

Opas puhui rauhallisesti ja selkeästi. Kierros eteni sopivaa vauhtia, valokuvaukseen oli varattu riittävästi aikaa. Opas huolehti ryhmän jäsenistä. Pääsimme jonon ohi sukkelasti. Kokoontumispaikka olisi hyvä kertoa tarkemmin esim. Palatinon pääsisäänkäyntiä vastapäätä kadun toisella puolen. Se että Colosseo oli viimeisenä kierroksella oli hyvä, koska halutessa kohteeseen voi jäädä tutustumaan vielä itsenäisesti.

Hyvin toimi! Jonojen välttäminen oli tärkeää.

Hyvin toimi! Kohtaamispaikka olisi voinut olla vaikka 50metriä syrjemmässä, oli aika tungoksellinen kohtaamispaikka. Oli mukava kuulla oppaalta kohteesta, mutta puolet opastuksesta oli muuta asiaa asian vierestä ja jatkuvaa vitsailua. Tärkeintä tässä itselleni oli, että ei tarvinnut jonottaa.

Erinomainen opastus, erinomainen opas, suosittelen ehdottomasti.

Colosseum ja lähialueet sekä Rooman valtakunnan sosiaali-, talous- ja kulttuurihistoria avautuivat lukuisista uusista näkökulmista asiantuntevan oppaan avulla. Opas huomioi taitavasti kaikkien ryhmän jäsenten lähtökohdat ja tarpeet.

Rooma: Colosseum, Palatium & Forum Romanum -kierros Arvostelija:

Big Bus pysäkin löytäminen oli työläistä

Tuntui, että Big Bus Hop-On ja Hop-Off pysäkkejä oli vaikeata löytää. Muut saman kaltaiset bussit kulkivat useammin. Big Bussilla oli silloin poikkeus reittikin. Vatikaanissa nähtiin vain Oikeustalo, ei muuta ja se oli pettymys.

Rooma: Hop-On Hop-Off -nähtävyysbussikierros Arvostelija:

Colosseum erittäin hyvä ja fast rack toimi

Roman forunomille ei mitään apua fastrack lipusta, jonot oli mielettömän pitkät. Pitää tosin ymmärtää, että ihmisiäkin oli todella paljon. Samalla linjalla jonottivat ennakkolipun ostaneet sekä paikanpäältä lipun hankkineet.