Forum Romanum


Forum Romanum: Varaa liput ja kierrokset

Viisi historiallista faktaa Forum Romanumin rakennusvaiheesta

Useista muista Rooman imperiumin forumeista poiketen Forum Romanumia ei suunniteltu ja rakennettu hetkessä, vaan se kasvoi kaupungin mukana. Tässä viisi mielenkiintoista faktaa Forum Romanumin historiasta!

 • Alue oli kohtaamispaikka ennen Forumin rakentamista

  1. Alue oli kohtaamispaikka ennen Forumin rakentamista

  Alue sijaitsee soisella tasangolla Capitoliumin ja [Palatiumin] (/palatium-l2622/) välissä. Siitä tuli paikallisten itsestäänselvä kohtaamispaikka jo ennen, kuin varsinainen Forum suunniteltiin.

 • Lucius Tarquinius Priscus kuivatti alueella sijainneen suon

  2. Lucius Tarquinius Priscus kuivatti alueella sijainneen suon

  Legendan mukaan alkuperäinen comitium syntyi, kun kukkuloiden heimot solmivat rauhan. Suuri osa alueesta oli liian soista ennen Rooman viidennen kuninkaan rakennuttamaa Cloaca Maximaa.

 • Forumilla oli monta käyttötarkoitusta

  3. Forumilla oli monta käyttötarkoitusta

  Forum oli vuosisatojen ajan Rooman julkisten tapahtumien, puheiden, sotilasmarssien, oikeudenkäyntien, gladiaattoriotteluiden ja toritapahtumien paikkana.

 • Forumista tuli varhaisten roomalaiskatolisten monumenttien koti

  4. Forumista tuli varhaisten roomalaiskatolisten monumenttien koti

  Konstantinus Suuri rakennutti Maxentiuksen kirkon vuonna 312 Forumin viimeiseksi merkittäväksi osaksi. Sittemmin monet temppeleista on muunnettu kristittyjen kirkoiksi.

 • Kohoava maaperä teki Forumin säilymisestä mahdotonta

  5. Kohoava maaperä teki Forumin säilymisestä mahdotonta

  Tiber-joen tulva ja sitä ympäröivien kukkuloiden eroosio aiheuttivat alueella maan kohoamista, joka ajan myötä peittivät rakennukset. Keskiajalla aluetta käytettiin laidunmaana!

Suunnittele vierailusi

 • Mikä on paras aika vierailulle?

  Liput ovat voimassa kaksi päivää ja kattavat myös Colosseumin (/colosseum-l2619/) ja Palatiumin. Alueella on paljon nähtävää, joten siihen tutustuminen kannattaa aloittaa varhain molempina päivinä! Forum aukeaa klo 8.30 (pyhäpäiviä lukuunottamatta), ja sen sulkemisaika vaihtelee vuodenajan mukaan. Alueella voi viipyä pisimpään huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana..
  Mikäli et varaa lippua etukäteen, kannattaa käyttää Palatiumin lippupistettä, sillä jonot ovat siellä merkittävästi Colosseumia lyhyemmät!

 • Kuinka pääsen Forumille?

  Älä luota karttaan sokeasti! Vaikka alueella vaikuttaisikin olevan useita metroasemia, mikään niistä ei ole lähellä itse pääsisäänkäyntiä. Colosseumin lähellä sijaitseva Colosseon asema on lähin metropysäkki, mutta myös sieltä pitää kävellä Via dei Fori Impearialilla sijaitsevalle pääsisäänkäynnille. Voit myös hypätä bussiin 51, 85, 87, 118 tai 810 ja jäädä pois Fori Imperialilla.

Hyödyllistä tietoa

 • Milloin vierailla?
  Forum aukeaa joka päivä klo 8.30 (pyhäpäiviä lukuunottamatta) ja sulkeutuu noin tuntia ennen auringonlaskua.
 • Hinta
  2 € maksava aikuisten lippu on voimassa kaksi päivää ja sillä pääsee Colosseumille, Forum Romanumille sekä Palatiumille.
 • Tarvitsenko oppaan?
  Oppaasta on ehdottomasti hyötyä. Suosittelemme katsastamaan suosituimmat kierroksemme.
 • Kuinka päästä perille
  Kävele Colosseon metroasemalta tai hyppää bussien 51, 85, 87, 118 tai 810 kyytiin ja jää pois Fori Imperiali -pysäkillä.
 • Lisävinkkejä

  • Sisäänpääsy on ilmainen joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina!

  • Kahden euron lisähintaan voit varata lipun etukäteen ja ohittaa jonot.

Forum Romanum : Mitä vierailijat sanovat

Yleisarvosana

4.5 / 5

perustuen 68 293 arvosteluun

Aivan ihana ja asiantunteva opas, joka kertoi laajalti Colosseumin historiasta huumorilla höystettynä! Suosittelen ehdottomasti opastettua kierrosta myös senkin takia, että pääsee kätevästi jonon ohi :) Me itse olimme porukan mukana vain Colosseumilla ja tutustuimme itsekseen Roman Forumiin ja Palatine Hill:iin.

Erinomainen opastus, erinomainen opas, suosittelen ehdottomasti.

Colosseum ja lähialueet sekä Rooman valtakunnan sosiaali-, talous- ja kulttuurihistoria avautuivat lukuisista uusista näkökulmista asiantuntevan oppaan avulla. Opas huomioi taitavasti kaikkien ryhmän jäsenten lähtökohdat ja tarpeet.

Hyvä kokonaisuus, tosin jonottaa saimme :-)

Mukava opas, joka kertoi vierailupaikkojemme historiaa ja tapahtumia. Myös tällä lipulla jonotimme pääsiäisenä noin tunnin verran Colosseumille mutta opas vei koko retken loppuun eli koko retkeen meni 4 tuntia

Sisäänkäynti oli sujuvaa, jonottamatta sovittuun aikaan pääsimme turvatarkastukseen ja kierrokselle. Opas puhui sujuvaa ja selkeää englantia ja kertoi historiaa värikkäästi tarinoiden.

Selkeä, sopivan pituinen retki, joka antoi paljon tietoa Colosseumista, Forum Romanumista ja Palatinuksen kukkulasta. Suosittelen lämpimästi opastettua retkeä.