Vatikaani
Anna päivät ja löydä saatavilla olevat aktiviteetit
COVID-19-tilanteen vuoksi retket, nähtävyydet ja paikat tässä paikassa voivat olla tilapäisesti suljettu tai peruttu. Katso viimeisimmät tiedot matkatietojen päivityssivultamme. Lue lisää.
Hanki lippusi nyt

Vatikaani: Varaa liput ja kierrokset

Vatikaani: Kaikki retket ja aktiviteetit

Rooma: huippunähtävyydet

Kaikki 1300 lippua ja kierrosta

Mikä on Vatikaanivaltio?

Vatikaani – nimi on tuttu kaikille, mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Onko se osa Roomaa vai itsenäinen? Onko Vatikaanikaupunki avoinna ainoastaan papeille? Vatikaanivaltiota ympäröi salaisuuksien ja väärien käsitysten verho. Tässä viisi mielenkiintoista faktaa Vatikaanivaltiosta.

Maailman pienin valtio

Maailman pienin valtio

Vatikaanivaltio on maailman pienin itsenäinen valtio, jonka 44 hehtaarin alueella asuu vain 842 ihmistä. Kääpiövaltion koko vastaa kahdeksasosaa New Yorkin Central Parkin koosta.

Talous ilman kauppaa ja veroja

Talous ilman kauppaa ja veroja

Vatikaanivaltion talous on täysin ei-kaupallinen. Valtion kassa koostuu lahjoituksista, museoiden pääsymaksuista sekä postimerkkien, kirjojen ja matkamuistojen myynnistä.

Kulttuurin aarreaitta

Kulttuurin aarreaitta

Maailmankuulut Vatikaanimuseot sekä Sikstuksen kappeli ja Pietarinkirkko keräävät kaupunkiin joka vuosi yli neljä miljoonaa vierailijaa.

Paavin salainen pakotunneli
Valokuva: Raja Patnaik @wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Paavin salainen pakotunneli

Vuonna 1277 rakennettu salatunneli rakennettiin Vatikaanin ja lähellä sijaitsevan Castel Sant'Angelo -linnoituksen välille. Tunneli tarjosi paaville pakotien siltä varalta, että kaupunkiin hyökättäisiin.

Harlekiineja vai sotilaita?

Harlekiineja vai sotilaita?

Kaupungin porteilla seisovat värikkäästi pukeutuvat sotilaat kuuluvat Sveitsiläiskaartiin. Nämä entiset palkkasotilaat muodostavat nykyään Vatikaanin virallisen armeijan.

Sisäpiirin vinkkimme

Paras aika vuodesta vierailulle

Vatikaanivaltio on erittäin suosittu matkakohde ympäri vuoden. Mikäli haluat vierailla kaupungissa hiljaisempaan aikaan, suuntaa Vatikaaniin marraskuun ja helmikuun välisenä aikana.

Varaa vierailullesi tarpeeksi aikaa

Vatikaanissa on huikean paljon koettavaa, joten varmista, että aikaa on tarpeeksi. Mikäli haluat nähdä Sikstuksen kappelin, sinun tulee mennä sisään Vatikaanimuseoihin ennen klo 15.00, jotta ehdit kappeliin ennen sen sulkemisaikaa.

Haluatko varata kierroksen?

Vatikaanivaltiossa on paljon nähtävää myös yksin siellä vierailevalle. Mikäli haluat tutustua kaupungin värikkääseen historiaan tarkemmin, voit varata jonkin monista erinomaisista kierroksista. Tarjolla on sekä julkisia että yksityisiä kierroksia. Yksityiskierrokset tulee varata hyvissä ajoin etukäteen.

Näe paavi

Et todennäköisesti törmää paaviin Vatikaanikaupungin vierailullasi. Paavi pitää kuitenkin messun aina keskiviikkoaamuisin kesäisin Pietarinaukiolla ja talvisin messuhallissa. Messu alkaa klo 10.30, mutta monet saapuvat paikalle aikaisin varmistaakseen hyvät paikat. Turvatarkastus alkaa klo 8.00-8.30 välillä.

Hyödyllistä tietoa

 • Milloin vierailla?
  365 päivää vuodessa
 • Hinta
  Ilmainen katsella ulkopuolelta. Lippujen hinnat vaihtelevat.
 • Tarvitsenko oppaan?
  Opas ei ole pakollinen, mutta suositeltava.
 • Kuinka päästä perille
  Taksilla, bussilla, metrolla, raitiovaunulla tai jalan Roomasta. Katso tarkemmat lisätiedot täältä.
 • Lisävinkkejä

  • Museoihin ei saa viedä suuria laukkuja.

  • Isossa osassa museoita ei ole ilmastointia, joten pukeudu asianmukaisesti ja ota mukaasi vesipullo.

Vatikaani : Mitä vierailijat sanovat

Yleisarvosana
4.4 / 5
perustuen 123 946 arvosteluun

The church eaa beautiful and it waa great to see it at our own pace. We were hlad we didn’t have to wait for hours. The group of people who had bought the same entrance was big and we had to wait about 30min-1 hour total for our entrance. That was kind of weird since the point was not waiting in line. I don’t mind waiting 15-30min but when you pay this much I think the waiting time should be maximum 15minutes

Liput vaikuttivat kalliilta alkuun, mutta mikäli ei halua käyttää aikaa jonottamiseen, niin maksoivat itsensä tässä mielessä takaisin. Sattui todella kuuma päivä ja jonot olivat pitkät. Todennäköisesti olisi jäänyt kirkko näkemättä ilman tätä jonon ohitusta. Tapaamispaikka löytyi ohjeiden avulla erittäin hyvin. Lipun hintaan kuuluva audio-opastus oli hyvä.

Hyvä kierros, näki paljon ja siirtyminen loogista paikasta toiseen, mutta oppaan englannin kieli olisi voinut olla selkeämpää, välillä ei saanut mitää selvää mitä hän selitti, mikä oli ikävää.

Olimme ajoissa paikalla ja pääsimmekin sisään jo reilusti ennen lippuun merkattua sisäänpääsyaikaa, kun meitä oli vain seitsemän hengen ryhmä.

Miko was a warm and excellent quide. He told us a lot of interesting facts with a humorous touch. He made us all feel special. Thanks!