Vatikaani
Anna päivät ja löydä saatavilla olevat aktiviteetit
Hanki lippusi nyt

Vatikaani: Varaa liput ja kierrokset

Vatikaani: Kaikki retket ja aktiviteetit

Rooma: huippunähtävyydet

Kaikki 1378 lippua ja kierrosta

Mikä on Vatikaanivaltio?

Vatikaani – nimi on tuttu kaikille, mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Onko se osa Roomaa vai itsenäinen? Onko Vatikaanikaupunki avoinna ainoastaan papeille? Vatikaanivaltiota ympäröi salaisuuksien ja väärien käsitysten verho. Tässä viisi mielenkiintoista faktaa Vatikaanivaltiosta.

Maailman pienin valtio

Maailman pienin valtio

Vatikaanivaltio on maailman pienin itsenäinen valtio, jonka 44 hehtaarin alueella asuu vain 842 ihmistä. Kääpiövaltion koko vastaa kahdeksasosaa New Yorkin Central Parkin koosta.

Talous ilman kauppaa ja veroja

Talous ilman kauppaa ja veroja

Vatikaanivaltion talous on täysin ei-kaupallinen. Valtion kassa koostuu lahjoituksista, museoiden pääsymaksuista sekä postimerkkien, kirjojen ja matkamuistojen myynnistä.

Kulttuurin aarreaitta

Kulttuurin aarreaitta

Maailmankuulut Vatikaanimuseot sekä Sikstuksen kappeli ja Pietarinkirkko keräävät kaupunkiin joka vuosi yli neljä miljoonaa vierailijaa.

Paavin salainen pakotunneli
Valokuva: Raja Patnaik @wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Paavin salainen pakotunneli

Vuonna 1277 rakennettu salatunneli rakennettiin Vatikaanin ja lähellä sijaitsevan Castel Sant'Angelo -linnoituksen välille. Tunneli tarjosi paaville pakotien siltä varalta, että kaupunkiin hyökättäisiin.

Harlekiineja vai sotilaita?

Harlekiineja vai sotilaita?

Kaupungin porteilla seisovat värikkäästi pukeutuvat sotilaat kuuluvat Sveitsiläiskaartiin. Nämä entiset palkkasotilaat muodostavat nykyään Vatikaanin virallisen armeijan.

Sisäpiirin vinkkimme

Paras aika vuodesta vierailulle

Vatikaanivaltio on erittäin suosittu matkakohde ympäri vuoden. Mikäli haluat vierailla kaupungissa hiljaisempaan aikaan, suuntaa Vatikaaniin marraskuun ja helmikuun välisenä aikana.

Varaa vierailullesi tarpeeksi aikaa

Vatikaanissa on huikean paljon koettavaa, joten varmista, että aikaa on tarpeeksi. Mikäli haluat nähdä Sikstuksen kappelin, sinun tulee mennä sisään Vatikaanimuseoihin ennen klo 15.00, jotta ehdit kappeliin ennen sen sulkemisaikaa.

Haluatko varata kierroksen?

Vatikaanivaltiossa on paljon nähtävää myös yksin siellä vierailevalle. Mikäli haluat tutustua kaupungin värikkääseen historiaan tarkemmin, voit varata jonkin monista erinomaisista kierroksista. Tarjolla on sekä julkisia että yksityisiä kierroksia. Yksityiskierrokset tulee varata hyvissä ajoin etukäteen.

Näe paavi

Et todennäköisesti törmää paaviin Vatikaanikaupungin vierailullasi. Paavi pitää kuitenkin messun aina keskiviikkoaamuisin kesäisin Pietarinaukiolla ja talvisin messuhallissa. Messu alkaa klo 10.30, mutta monet saapuvat paikalle aikaisin varmistaakseen hyvät paikat. Turvatarkastus alkaa klo 8.00-8.30 välillä.

Hyödyllistä tietoa

 • Milloin vierailla?
  365 päivää vuodessa
 • Hinta
  Ilmainen katsella ulkopuolelta. Lippujen hinnat vaihtelevat.
 • Tarvitsenko oppaan?
  Opas ei ole pakollinen, mutta suositeltava.
 • Kuinka päästä perille
  Taksilla, bussilla, metrolla, raitiovaunulla tai jalan Roomasta. Katso tarkemmat lisätiedot täältä.
 • Lisävinkkejä

  • Museoihin ei saa viedä suuria laukkuja.

  • Isossa osassa museoita ei ole ilmastointia, joten pukeudu asianmukaisesti ja ota mukaasi vesipullo.

Vatikaani : Mitä vierailijat sanovat

Yleisarvosana
4.4 / 5
perustuen 124 287 arvosteluun

Erinomainen opas sai historian heräämään henkiin!

Kierros ei kattanut koko Vatikaania, mutta itselleni ainakin ne tärkeimmät: Raffaellon maalaukset, entisaikojen paavien asumukset sekä tietenkin Sikstuksen kappelin ja Michelangelon mestariteokset kaikessa upeudessaan. Oppaamme Julia oli aivan mahtava, hän kertoi maalauksista tarkkoja yksityiskohtia ja avasi sitä myöten niiden taakse kätkeytyvää historiaa: paavien vallanhimoa sekä taiteilijoiden mahtipontisuutta ja jopa kostonhimoa. Kuvat seinillä kertoivat taiteilijoiden, paavien ja mesenaattien keskinäisistä kahnauksista ja suhteista enemmän kuin voitaisiin olettaakaan... ilman opasta nämä merkittävät nyanssit olisivat ehdottomasti jääneet huomaamatta, ellei ole taidehistoriaan entuudestaan kovin perehtynyt. Suosittelen lämpimästi opastettua kierrosta!

Suurenmoinen pläjäys taidetta ja historiaa!

Pietarin kirkko, Sikstuksen kappeli ja osa Vatikaanin museoista tuli kierreltyä mainion, englanninkielisen oppaan ohjauksessa. Opimme valtavasti uuttakin. Ja mikä kokemus! Pietarin kirkko on kyllä aivan uskomattoman rikas paikka. Valtavan suuri ja taidetta tulvillaan. Tosin se kolme tuntia oppaan kanssa ei riitä. Kannattaa varata aikaa myös omaan vaelteluun ja mm. kupolissa käymiseen. Kiipeäminenkään ei ollut paha urakka. Kupolista näkee läheltä Michelangelon kattofreskot, maiseman sisälle kirkkoon sekä tietysti maiseman ulos kaupungille. Apostolien takana, kattotasanteella, on ihan kelvollinen pieni kahvila-ravintola, matkamuistomyymälä ja vessat.

Hieno mahdollisuus Roomassa jalkoja säästäen.

Ehdottomasti kannatti ostaa 48h liput koko perheelle.Jaksoimme kahtena päivänä nähdä useimmat Rooman tärkeät nähtävyydet auton yläosasta erinomaisesti.Jalkaisin ei olisi jaksanut 30-34 asteen kuumuudessa.Pysäkeillä pääsi kätevästi autosta pois kiertelemään mm. Fontana di Trevillä, Espanjalaisilla portailla, Colosseumilla, joista paikoista löytyi hyviä ravintoloita ym.mielenkiintoista myös.Kaikki olimme tyytyväisiä kiertoajeluun.

Linda taustoitti taidetta hyvän narratiivin kautta, mistä molto grazie

Oppaamme Linda taustoitti taidetta hyvän narratiivin kautta, mistä molto grazie. Hän myös vastaili omiin kysymyksiimme ja edesauttoi vuorovaikutusta. Ainoa minus tettä välillä kääntäessään päätä hän puhui sivuitse mikkiin ja äänen kuuluvuudessa oli heittoja. Mutta tämä on korjattavissa poskivarsimikillä. Mutta Lindan ansiosta Michelangelo sai monta uutta ja ymmärtäväistä ystävää (:

Todella tarpeellinen, lapsiperheelle vaivatonta luksusta

Todellista ajan-ja jalkojen säästöä!! Ruuhkaa ei museon sisällä voi kuitenkaan välttää...Se on hyvä muistaa. Hommaa tämä skippaus ja jaksat jonottaa samana päivänä Pietarin kirkkoon. Pitkältä näyttävä jono kirkkoon vei turvatarkastuksineen vain 50min. 10 vuotta sitten vähän pidempi jono vei 45min., mutta ilman turvatarkastusta!!